Какво е биреният лабиринт?

Повече за концепцията


Проектът:
Биреният лабиринт представя уникална възможност на любителите на крафт бирата (и не само!) да се запознаят с редки и традиционни бири, с конкретен фокус върху спонтанно-ферментирали традиционни ламбици от Белгия!

Под формата на интерактивни и информативни групови дегустации "Into the Coolship", за първи път в България ще бъдат предлагани силно лимитираните наноблендове на Antidoot Wilde Fermenten и Bofkont, в допълнение към разнообразна селекция от ламбик пивовари и блендъри като Cantillon, 3 Fonteinen, Girardin, Tilquin, Oud Beersel, Boon, De Cam, Den Herberg, De Troch, Lambiek Fabriek, De Koninck, Moriau и други! За участниците в дегустациите са предвидени и разговори със самите пивовари и блендъри!

Биреният лабиринт ще предоставя и невероятни "Приключения на небцето" във формата на специално селектирани дегустации на различни стилове бира от български пивовари в комбинация с любопитни храни и рецепти от Лабиринта, споделени в информативен и новаторски формат.
Кога ще отвори Лабиринта?


Очаквайте повече информация съвсем скоро! /съобразно противоепидемичните мерки във връзка с организиране на събития/
Какво е ламбик?


Ламбикът е може би най-интересната и комплексна напитка създавана някога.
Ламбик е стил бира с вековна история и произлиза от региона около Брюксел в Белгия, наричащ се Пайотенланд. Започвайки от съставките и минавайки през методите, технологията за варене използва уникални съоръжения като т.нар koelschip, но по-специалното е начинът на ферментация. Накратко, бирата е резултат на "спонтанна" или дива ферментация благодарение на естествено сформирани дрожди и бактерии витаещи във въздуха, последвано от отлежаване в дъбови бъчви. Ламбикът може да бъде млад или стар, в зависимост от периода на отлежаване, както и плодов. Истинският плодов ламбик е нефилтриран, непастьоризиран, без изкуствени сиропи и подсладители.

Ще се радвам да споделя повече за Магията на ламбика в специалните дегустации!
Какво е гьоз?


Гьозът представлява блендове от различни ламбици и претърпява вторична ферментация в бутилка (с корк), където се създава естествена газировка. Гьозът (наричан също стар гьоз) е Dom Perignon-a на бирата, а стилът е известен и с огромния си потенциал за отлежаване от минимум 20 години, през които бирата еволюира прекрасно.

Производството на една бутилка гьоз включва в основата си ламбик от 3 до понякога 7-8-9 различни варки с различна възраст - млад ламбик (на една година) и стар ламбик (на две и три години). Тъй като младите ламбици не са напълно ферментирали и съдържат много от материалите необходими за вторичната ферментация в бутилка, която трае близо година. Така, целият процес на варене, блендиране и отлежаване отнема минимум 3 години преди бирата да е готова за поява на пазара.
През 19 век жителите на Брюксел пиели главно ламбик, но благодарение на откритието на шампанизацията от монаса Dom Pérignon и производството на достатъчно здрави стъклени бутилки... се ражда Гьоза. В резултат, този стил се превръща в емблематичната бира на Брюксел и района.
Кой стои зад Лабиринта?


Здравейте! Казвам се Петър и съм ценител на качествената бира. На нейните история и традиция. На майсторството и новаторството. На уникалните аромати и вкусове. На разговорите и запознанствата на 'по бира'. Прекарах последните над 4 години в Белгия, където се запознах с изкуството на белгийската бира. От всичките разнообразни стилове, най-много ме впечатли бирата наречена "ламбик" и хората, които се занимават със занаята по създаването и. Затова и реших да споделя страстта си с любителите на качествена бира в България, тъй като този стил все още не е популярен у нас. В следващите месеци ще се представят за първи път у нас някои от най-нашумелите световни майстори и техните лимитирани серии ламбици - Antidoot, Bofkont, както и други. По специалност съм политолог със солиден опит като лобист в Брюксел, но и имам едногодишен опит зад крановете в Брюж, където бях студент. Отскоро съм сертифициран бирен експерт към международната програма Cicerone, със специализация в белгийски стил бира. Едно от любимите ми неща е комбинирането на бира и различни храни, където разбрах, че няма заучени комбинации. Чисто и просто, сдвояването на бира с храна води до еманципация на вкусовите рецептори. Влезте в Лабиринта и се потопете във вкусови комбинации, които не можете да вкусите никъде другаде!
Каква бира ще се дегустира?


Главно чист ламбик, плодов ламбик и гьоз, но в дегустациите с храна очакавайте включване на всички бирени стилове!